Tarta z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem.
2.Mąkę przesiekać z masłem.
3.Dodać cukier i sól i ponownie przesiekać.
4.Wbić jajko i szybko zagnieść tak, żeby ciasto było jednolite. Nie może być grudek masła.
5.Ciasto podzielić na dwie części.
6.Pierwszą część rozwałkować do kształtu koła większego od dna foremki o około 2,5cm. Zwinąć na wałek i przełożyć do foremki. Wyrównać brzegi i spód nakłuć widelcem.
7.Na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać fasolkę, która zabezpieczy ciasto przed wybrzuszaniem.
8.Piec przez 15min, po czym wyciągnąć papier z fasolką i piec przez kolejne 10-15 minut. Ciasto musi być lekko przyrumienione.
9.Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
10.Przygotować krem patissiere:
Żółtka utrzeć razem z cukrem i mąką na jasną gładką masę. Masa na początku będzie bardzo gęsta i grudkowata, ale po dłuższej chwili miksowania zrobi się bardziej płynna.
11.Laskę wanilii przeciąć na pół i wydrążyć ziarenka czubkiem noża.
12.Mleko wlać do garnuszka, dodać ziarenka wanilii i wrzucić laskę. Zagotować.
13.Po zagotowaniu natychmiast wyciągnąć laskę, po czym cienką strużką wlewać mleko do masy jajecznej, cały czas miksując.
14.Następnie przelać masę z powrotem do garnuszka i podgrzewać aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przez cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić do wystygnięcia.
15.Do chłodnej masy dodawać stopniowo masło i zmiksować.
16.Przygotować krem z serka mascarpone:
Cukier przełożyć do miseczki i dodać do niego wydrążone nasionka wanilii. Wymieszać opuszkami palców, rozcierając tak, żeby cukier przeszedł zapachem wanilii i żeby nie było żadnych waniliowych grudek. Dodać śmietan-fix i wymieszać.
17.Śmietankę ubić z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier z wanilią.
18.Na upieczony spód wyłożyć 2 1/2 łyżeczki dżemu z porzeczki i rozsmarować.
19.Wyłożyć 1/2 kremu patissiere, rozsmarować równomiernie, a następnie zrobić to samo z 1/2 kremu z mascaropone.
20.Ułożyć owoce.
21.W soku z ananasa rozpuścić trochę żelatyny, przestudzić. Taką galaretką posmarować owoce i wstawić do lodówki.
Komentarze