Tarta z kremem i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Kruche ciasto wypełnione kremem patissierie, kremem z serka mascarpone i owocami. Pycha!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche na dwie tarty o średnicy 20cm

    100g zimnego masła
    1 zimne jajko
    200g mąki tortowej
    szczypta soli
    2 łyżki cukru pudru

    Krem Patissiere:

    250ml mleka
    1/2 laski wanilii
    3 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru (lub trochę mniej)
    2 łyżki masła w temperaturze pokojowej

    Krem z serka mascarpone:

    100g serka mascarpone
    75g kremówki
    3/4 łyżki cukru pudru
    1/2 laski wanilii
    1 śmietan-fix

    Wierzch:

    Owoce wg uznania
    u mnie: truskawki, kiwi, winogrona, ananas z puszki

    Dodatkowo:

    dżem z czarnej porzeczki
    kilka łyżek soku z ananasa z puszki
    żelatyna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 150°C z termoobiegiem.
  • 2. Mąkę przesiekać z masłem.
  • 3. Dodać cukier i sól i ponownie przesiekać.
  • 4. Wbić jajko i szybko zagnieść tak, żeby ciasto było jednolite. Nie może być grudek masła.
  • 5. Ciasto podzielić na dwie części.
  • 6. Pierwszą część rozwałkować do kształtu koła większego od dna foremki o około 2,5cm. Zwinąć na wałek i przełożyć do foremki. Wyrównać brzegi i spód nakłuć widelcem.
  • 7. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wsypać fasolkę, która zabezpieczy ciasto przed wybrzuszaniem.
  • 8. Piec przez 15min, po czym wyciągnąć papier z fasolką i piec przez kolejne 10-15 minut. Ciasto musi być lekko przyrumienione.
  • 9. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
  • 10. Przygotować krem patissiere:

    Żółtka utrzeć razem z cukrem i mąką na jasną gładką masę. Masa na początku będzie bardzo gęsta i grudkowata, ale po dłuższej chwili miksowania zrobi się bardziej płynna.
  • 11. Laskę wanilii przeciąć na pół i wydrążyć ziarenka czubkiem noża.
  • 12. Mleko wlać do garnuszka, dodać ziarenka wanilii i wrzucić laskę. Zagotować.
  • 13. Po zagotowaniu natychmiast wyciągnąć laskę, po czym cienką strużką wlewać mleko do masy jajecznej, cały czas miksując.
  • 14. Następnie przelać masę z powrotem do garnuszka i podgrzewać aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przez cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić do wystygnięcia.
  • 15. Do chłodnej masy dodawać stopniowo masło i zmiksować.
  • 16. Przygotować krem z serka mascarpone:

    Cukier przełożyć do miseczki i dodać do niego wydrążone nasionka wanilii. Wymieszać opuszkami palców, rozcierając tak, żeby cukier przeszedł zapachem wanilii i żeby nie było żadnych waniliowych grudek. Dodać śmietan-fix i wymieszać.
  • 17. Śmietankę ubić z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier z wanilią.
  • 18. Na upieczony spód wyłożyć 2 1/2 łyżeczki dżemu z porzeczki i rozsmarować.
  • 19. Wyłożyć 1/2 kremu patissiere, rozsmarować równomiernie, a następnie zrobić to samo z 1/2 kremu z mascaropone.
  • 20. Ułożyć owoce.
  • 21. W soku z ananasa rozpuścić trochę żelatyny, przestudzić. Taką galaretką posmarować owoce i wstawić do lodówki.
  • Tarta z owocami i kremem 22. Tak samo należy przygotować drugą tartę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować