Tarta z kremem czekoladowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
2.Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Do miski dajemy serek i ucieramy; do utartego sera dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie, na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy aby wszystkie składnik się połączyły.
3.Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.
Następnie wlewamy na ciasto krem czekoladowy, dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
Komentarze