Tarta z kozim serem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić na małe kawałki. Zagnieść ciasto z mąki, masła, szczypty soli i 4 łyżek wody, odstawić na 30 minut.
2.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (w przypadku piekarników z termoobiegiem do 180 stopni). Żurawinę pokroić i wymieszać w garnku z przyprawami, cukrem i sokiem pomarańczowym. Gotować w wysokiej temperaturze, stale mieszając aż do uzyskania syropu. Sos żurawinowy przełożyć do metalowej miski i zostawić aż całkowicie ostygnie. Tymianek umyć, osuszyć i oskubać listki. Połowę liści wymieszać z jajkiem i kozim serem. Przyprawić solą i pieprzem.
3.Ciasto przełożyć na blat (lub stolnicę) obsypany mąką, rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć cztery okrągłe kawałki o średnicy 14 cm. Formy na tarty wysmarować masłem, ułożyć w nich ciasto i lekko docisnąć. Do foremek dodać syrop żurawinowy, a następnie kozi ser. Całość przykryć ciastem, które wystaje poza brzegi formy. Tarty wstawić do piekarnika, piec na najniższej półce przez 20 minut.
4.Upieczone tarty wyjąć z foremek, położyć na talerzu. Udekorować tymiankiem. Najlepiej podawać gorące lub ciepłe.
Komentarze