Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Świetna do kawy i jako niedzielny deser.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche
    mąka pszenna typ 550 150 gram
    mąka krupczatka 70 gram
    masło 150 gram
    jajko 1 sztuka
    mleko 2 % odrobina
    sól szczypta
    cukier puder 4 łyżeczki

    Konfitura
    rabarbar 0,5 kilograma
    cukier kryształ 250 gram
    skórka z cytryny
    sok z cytryny

    Beza
    białka 3 sztuki
    mąka ziemniaczana 2 łyżki
    cukier kryształ 150 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery Beza Konfitury

Tarta z konfiturą z rabarbaru i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vpvqny 1. Ciasto kruche:
    Przesiać obie mąki, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem, aby składniki z grubsza się połączyły. Dodać zimne jajko i odrobinę zimnego mleka. Szybko zagnieść ciasto.
  • image-014d0gg 2. Ciasto kruche:
    Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą bądź aluminiową. Spłaszczyć i włożyć do lodówki na ok 40 minut.
  • image-1o8ja21 3. Ciasto kruche:
    Schłodzone ciasto rozwałkować na odpowiednią wielkość. Wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem - spód i brzegi. Ciasto można schłodzić raz jeszcze przez ok 1-2 godziny, jednak nie jest to warunek konieczny. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
    Upieczone należy wyjąc z piekarnika i ostudzić.
  • image-0g3wsie 4. Konfitura z rabarbaru:
    Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Zetrzeć skórkę z całej cytryny - uprzednio wyparzonej i wyszorowanej, następnie wycisnąć z niej sok. Rabarbar zasypać cukrem, dodać skórkę, wymieszać.Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia dodać sok z cytryny, a całość smażyć 25-45 minut w zależności od tego jaki stopień rozpadnięcia się rabarbaru wolimy. Im krócej smażony tym większe kawałki zostaną w konfiturze. Pod koniec smażenia można wrzucić do konfitury niewielką ilość masła - pozostanie kremowa i nabierze gładkości. Wystudzoną konfiturą należy posmarować upieczony spód do tarty.
  • image-067wiq9 5. Beza:
    Białka jaj ubić na sztywną pianę. Do ubitych stopniowo dosypywać cukier i ubijać nadal. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Na tartę z konfiturą wyłożyć bezę, uformować kształt i zapiekać w 180 stopniach ok 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec nadal do zarumienienia się bezy.

Porady

Wiele osób każe obciążać ciasto w czasie pieczenia. Ja tego nie robię. Jeśli zbytnio zaczyna się podnosić nakłuwam widelcem i dalej piecze się już bez problemów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować