I znów pora na coś słodkiego a jednocześnie niskokalorycznego:) Tym razem jest to tarta z delikatnym jogurtem greckim i agrestem:) mmm pyszności:) w 100 g jest 151 kcal
Składniki:
Ciasto:
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g mąki pszennej
1 jajko
50 ml jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka stevii
Masa:
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
1 łyżeczka stevii
10 g ksylitolu
2 łyżeczki wiórków koksowych
1 jajko
10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g agrestu
Tarta z kokosowym jogurtem i agrestem w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesypać obie mąki, dodać stevię i wymieszać. Wbić jajko i rozmieszać łyżką.
2.Następnie stopniowo wlewać jogurt i ekstrakt waniliowy i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i odchodzić od ręki. Owinąć folia i włożyć do lodówki na 30-45 minut.
3.Po tym czasie rozwałkować i przełożyć do formy. Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiec do lekkiego zrumienienia.
4.Do miski przełożyć jogurt. Dodać jajko i wymieszać trzepaczką.
5.Wsypać stevię i ksylitol i dobrze wymieszać. Do miski dodać wiórki koksowe oraz mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
6.Agrest opłukać, osuszyć i oczyścić z ogonków. Na podpieczony spód wysypać owoce i delikatnie zalać jogurtem. Piec w 180 st około 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Komentarze