Tarta z kiszoną kapustą, papryką i szczypiorkiem

4.5 (181 ocen)

  • Średni

Smakowite danie z wykorzystaniem zdrowej i popularnej kiszonej kapusty.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 130 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda: 1 łyżka
    FARSZ:
    - kiszona kapusta odsączona: 300 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - szczypiorek pęczek: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 150 mililitrów
    - mleko: 5 łyżek
    - jajka: 2 sztuki
    - kminek: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kiszoną kapustą, papryką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z kiszoną kapustą 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    Kapustę kiszoną kroimy na drobne kawałki, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany szczypiorek ( zostawiamy 1 łyżkę żeby posypać po upieczeniu- dla dekoracji). W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, kminek, roztrzepane jajka, doprawimy solą i pieprzem według uznania.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z kapusty i zalewamy płynna masą.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy dodatkowo świeżym szczypiorkiem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować