Tarta z kiszoną kapustą, papryką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Kapustę kiszoną kroimy na drobne kawałki, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekany szczypiorek ( zostawiamy 1 łyżkę żeby posypać po upieczeniu- dla dekoracji). W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, kminek, roztrzepane jajka, doprawimy solą i pieprzem według uznania.
Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z kapusty i zalewamy płynna masą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy dodatkowo świeżym szczypiorkiem. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze