Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Co tu dużo pisać, po prostu coś mnie naszło, wstałam i sobie upiekłam. Musiałam szybko zapisać przepis by nie zapomnieć, ponieważ wyszło całkiem fajne ciacho :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 250g mąki (125g pszennej, 125g kukurydzianej), 2 jajka w tem-rze pokojowej, 100g masła zimnego, pokrojonego na małe kawałki, 100g cukru pudru przesianego, szczypta soli.
    Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ziarenka z jednej laski wanilii.
    Polewa orzechowa: 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie) 125g masła, 1/2 szklanki cukru, 3-4 łyżki miodu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy zrobić stożek z mąk, z wgłębieniem w środku. W zagłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko posypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut lub do zezłocenia. Wyjąc, wystudzić na kratce.
    Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ziarenka z jednej laski wanilii.
    Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować, aż do uzyskania gęstej masy. Odstawić by wystygło.
    Polewa orzechowa: 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie) 125g masła, 1/2 szklanki cukru, 3-4 łyżki miodu. Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać miód i orzechy, wymieszać i chwilę gotować cały czas mieszając.
    Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy, wyrównać. Schłodzić przez 1-2h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować