Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Co tu dużo pisać, po prostu coś mnie naszło, wstałam i sobie upiekłam. A teraz muszę zapisać wszystko, aby nie zapomnieć przepisu, bo wyszło fajne ciacho

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    – 250g mąki (125g pszennej, 125g kukurydzianej)
    – 2 jajka w temperaturze pokojowej
    – 100g zimnego masła
    – 100g cukru pudru
    – szczypta soli

    Składniki na krem budyniowy:
    – 2 szklanki mleka
    – 1/2 szklanki cukru
    – 1 łyżka cukru waniliowego
    – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    – ziarenka z jednej laski wanilii

    Polewa orzechowa:
    – 300g orzechów ( ja użyłam mieszanki- pekan, nerkowca, brazylijskie)
    – 125g masła
    – 1/2 szklanki cukru
    – 3-4 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z karmelizowanymi orzechami i budyniem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy zrobić stożek z mąk, z wgłębieniem w środku. W zgłębieniu umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie palcami, rozcierając masło z cukrem i solą. Wbić jajka i szybko wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, uformować kule, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
    Po tym czasie ciasto wyjąc, rozwałkować, lekko podsypując mąką, wyciąć kółko o średnicy nieznacznie większej niż forma. Przenieść krążek do formy, wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić dno i boki formy. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ładnie się zarumieni. Wyjąc i wystudzić na kratce.

    Wszystkie składniki na krem budyniowy połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Póki budyń stygnie zrobić polewę z orzechów. Masło z cukrem rozpuścić na patelni, dodać miód i orzechy, wymieszać i chwilę smażyć cały czas mieszając.
    Kiedy tarta wystygnie wypełnić budyniem, na budyń wyłożyć orzechy i wyrównać. Przed podaniem schodzić przez około 1,5 godziny. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować