Tarta z kaki i liczi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Kulki z owoców kaki, liczi i ananasa zatopione w delikatnym waniliowym kremie, a to wszystko na kruchym cieście. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również cieszy oczy kolorami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    2-3 łyżki cukru pudru
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Krem:
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka masła
    2 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    2 owoce kaki
    1 puszka owoców liczi
    1/2 średniego ananasa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kaki i liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z cukrem pudrem i masłem, aż powstanie taka jakby kruszonka. Dodajemy do niej jajko i ekstrakt z wanilii, zagniatamy gładkie ciasto i formujemy z niego kulkę. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem miejsce w miejsce i wstawiamy do lodówki na jakieś 20-25 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go albo specjalnymi fasolkami, które do tego służą, albo tym co macie pod ręką: ja użyłam wyłuskanych orzechów włoskich. Z takim obciążeniem tartę pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i obciążenie i tartę pieczemy przez kolejne 15 minut, aż zrobi się złota.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie mieszamy je z mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym. Mleko gotujemy i zalewamy nim masę z żółtek. Do masy dodajemy łyżkę masła i całość podgrzewamy - cały czas mieszając - do czasu aż zgęstnieje. Ciepły krem wykładamy na upieczone ciasto. Z owoców kaki i ananasa wykrawamy kulki za pomocą łyżki do melonów. Kulki z kaki, ananasa i owoce liczi układamy na kremie. Tartę wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ją startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować