Kulki z owoców kaki, liczi i ananasa zatopione w delikatnym waniliowym kremie, a to wszystko na kruchym cieście. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale również cieszy oczy kolorami.
60 min
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
2-3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Tarta z kaki i liczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagniatamy z cukrem pudrem i masłem, aż powstanie taka jakby kruszonka. Dodajemy do niej jajko i ekstrakt z wanilii, zagniatamy gładkie ciasto i formujemy z niego kulkę. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem miejsce w miejsce i wstawiamy do lodówki na jakieś 20-25 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Na wierzch ciasta kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go albo specjalnymi fasolkami, które do tego służą, albo tym co macie pod ręką: ja użyłam wyłuskanych orzechów włoskich. Z takim obciążeniem tartę pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i obciążenie i tartę pieczemy przez kolejne 15 minut, aż zrobi się złota.
2.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie mieszamy je z mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym. Mleko gotujemy i zalewamy nim masę z żółtek. Do masy dodajemy łyżkę masła i całość podgrzewamy - cały czas mieszając - do czasu aż zgęstnieje. Ciepły krem wykładamy na upieczone ciasto. Z owoców kaki i ananasa wykrawamy kulki za pomocą łyżki do melonów. Kulki z kaki, ananasa i owoce liczi układamy na kremie. Tartę wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ją startą czekoladą.
Komentarze