Połączenie kruchego ciasta ze śmietaną, serem, szynką i jajami.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na spód:
• 250 g mąki
• 1 jajko
• 120 g masła
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 płaska łyżeczka soli
• 2 łyżki wody
Składniki na farsz:
• 4 ugotowane na twardo jajka
• ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
• ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
• 200 g śmietany 12 lub 18 %
• 1 jajko
• pół pęczka posiekanego szczypiorku
• sól
• pieprz
Tarta z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę , jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.
Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem . Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka przekrojone na połówki.
Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-30 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem czosnkowym. Smacznego
Komentarze