Tarta z jajkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Połączenie kruchego ciasta ze śmietaną, serem, szynką i jajami.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    • 250 g mąki
    • 1 jajko
    • 120 g masła
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 2 łyżki wody
    Składniki na farsz:
    • 4 ugotowane na twardo jajka
    • ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
    • ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
    • 200 g śmietany 12 lub 18 %
    • 1 jajko
    • pół pęczka posiekanego szczypiorku
    • sól
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tarta z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z jajkami 1. Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę , jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.
    Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem . Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.
    W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka przekrojone na połówki.
    Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-30 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem czosnkowym. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować