Tarta z jagodami i creme patissiere

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Crème pâtissière , jest niesamowity .... trochę w smaku przypomina krem budyniowy , ale jest bardziej aksamitny , delikatniejszy , nie zawiera masła , przez co nie jest taki ciężki , polecam !

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na kruche ciasto :

    1 szklanka mąki pszennej

    1 szklanka krupczatki

    0,5 szklanki cukru pudru

    150g zimnego masła

    2 żółtka

    skórka otarta z połowy cytryny



    Crème pâtissière :

    4 żółtka

    125g cukru

    40g mąki

    450 ml mleka

    nasionka z połowy laski wanilii



    Dodatkowo :

    400g jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jagodami i creme patissiere - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Składniki na ciasto zagniatamy szybko , tworząc kulę , którą schładzamy przez min. 0,5 godziny w lodówce . Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę , wysmarowaną wcześniej masłem . Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie schładzamy przez 20 min. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC . Na schłodzone ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolką lub grochem tworząc obciążenie ( ja ostatnio z braku grochu nie obciążałam ciasta w ogóle , stałam tylko na straży z widelcem w dłoni i gdy ciasto zaczynało się gdzieś podnosić nakłuwałam szybko widelcem :)) Wyszło równiuteńkie :) Ciasto pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru .

    Crème pâtissière :

    Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę . Dodajemy mąkę i mieszamy . W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami z wanilii . Gdy mleko zacznie się gotować , przelewamy je do ubitych żółtek , jednocześnie mieszając . Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla . Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut , aż krem wyraznie zgęstnieje . Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia ( można krem posypać odrobiną cukru pudru , by nie pokrył się kożuchem ).

    Wystudzony krem przekładamy na upieczony spód , a na wierzch wykładamy oczyszczone jagody . Przechowujemy w lodówce .
  • 2. Przepis znalazłam na Słodkich Fantazjach , zmieniłam tylko kruche ciasto i do kremu dałam 2 żółtka mniej , uznałam że 6 żółtek na małą tartę to trochę za dużo ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować