Tarta z jagodami i białym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier przesiewamy przez drobne sito i mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy żółtka i drobno pokrojone (lub starte na grubych oczkach tarki) masło i dokładnie zagniatamy. Wyrobione, gładkie, błyszczące ciasto owijamy folią spożywczą i chlodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Nadmiar ciasta możemy też zamrozić, będzie na później.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozkładamy i ugniatamy dokładnie w foremce na grubość ok. 1 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę (dużą) lub ceramiczne kulki do pieczenia - po to, by uwalniające się podczas pieczenia bąble powietrza nie pofalowały nam spodu ciasta. Po około kwadransie zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy jeszcze kolejny kwadrans, do momentu gdy brzegi zaczną się rumienić.Na wystudzone ciasto wysypujemy świeże, odszypułkowane i dobrze oczyszczone jagody. Śmietankę podgrzewamy w rondelku na niewielkim ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Wylewamy ganache na tartę i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Komentarze