Tarta z jagodami i białym ganache

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dla tych, którzy lubią połączenie jagód i białej czekolady

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    ½ szklanki cukru pudru
    200 g drobno pokrojonego masła
    2 żółtka

    Ganache:
    2 tabliczki dobrej białej czekolady
    1/2 szklanki kremówki


    świeże jagody
    płątki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z jagodami i białym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • step 1. Mąkę i cukier przesiewamy przez drobne sito i mieszamy dokładnie w misce. Dodajemy żółtka i drobno pokrojone (lub starte na grubych oczkach tarki) masło i dokładnie zagniatamy. Wyrobione, gładkie, błyszczące ciasto owijamy folią spożywczą i chlodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Nadmiar ciasta możemy też zamrozić, będzie na później.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozkładamy i ugniatamy dokładnie w foremce na grubość ok. 1 cm. Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę (dużą) lub ceramiczne kulki do pieczenia - po to, by uwalniające się podczas pieczenia bąble powietrza nie pofalowały nam spodu ciasta. Po około kwadransie zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy jeszcze kolejny kwadrans, do momentu gdy brzegi zaczną się rumienić.Na wystudzone ciasto wysypujemy świeże, odszypułkowane i dobrze oczyszczone jagody. Śmietankę podgrzewamy w rondelku na niewielkim ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Wylewamy ganache na tartę i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować