Tarta z jagodami i bezą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wygląd równoważy się ze smakiem- ideał

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    -130 g masła o temperaturze pokojowej
    -pół łyżeczki soli
    -35 ml mleka o temperaturze pokojowej
    -175 g mąki pszennej
    -pół łyżeczki cukru pudru
    -1 żółtko

    Krem z białej czekolady:
    -250 g serka mascarpone
    -125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
    -4 łyżki likieru z białej czekolady
    -100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej

    Ponadto:
    -4 łyżki dżemu jagodowego
    -300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    -2 łyżeczki cukru pudru
    -400 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
    -kilka dużych pokruszonych bez
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jagodami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę.Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę.
    Krem: Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką. Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.
    Przygotowany spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy.

Porady

Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować