Składniki na kruche ciasto:
-130 g masła o temperaturze pokojowej
-pół łyżeczki soli
-35 ml mleka o temperaturze pokojowej
-175 g mąki pszennej
-pół łyżeczki cukru pudru
-1 żółtko
Krem z białej czekolady:
-250 g serka mascarpone
-125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
-4 łyżki likieru z białej czekolady
-100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej
Ponadto:
-4 łyżki dżemu jagodowego
-300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-2 łyżeczki cukru pudru
-400 g jagód (lub borówki amerykańskiej)
-kilka dużych pokruszonych bez
Tarta z jagodami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę.Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę.
Krem: Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką. Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.
Przygotowany spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy.
Porady
Serek mascarpone i śmietana kremówka powinny być prosto z lodówki.
Komentarze