Tarta z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam łączyć smak jagód z malinami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Krem:
    1 l jagód
    0,5 szkl cukru
    0,5 opakowania żelfixu 3:1
    500 g mascarpone
    cukier puder
    garść malin

    Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g margaryny
    100 g cukru pudru
    2 jajka, w temperaturze pokojowej
    szczypta soli

Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składnikow na ciasto wyrabiamy kruchy spód. Chłodzimy ciasto pół godziny w lodówce. Następnie należy je rozwałkować i wyłożyć na blachę do tarty. Nakłóć widelcem i piec ok 30 min w 200 stopniach aż będzie rumiane. Ciasto należy ostudzić.
  • 2. Umyte i osuszone jagody przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i żel fixem i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min aż zaczną wrzeć, cały czas mieszając. Następnie należy je ostudzić i zostawić w lodówce na całą noc.
  • 3. W misce miksujemy mascarpone z dzień wcześniej przygotowanymi jagodami. Można dodać cukier puder do smaku. Krem przekładamy na ostudzony spód tarty i dekorujemy malinami. Schładzamy w lodówce przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy