Tarta z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składnikow na ciasto wyrabiamy kruchy spód. Chłodzimy ciasto pół godziny w lodówce. Następnie należy je rozwałkować i wyłożyć na blachę do tarty. Nakłóć widelcem i piec ok 30 min w 200 stopniach aż będzie rumiane. Ciasto należy ostudzić.
2.Umyte i osuszone jagody przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem i żel fixem i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min aż zaczną wrzeć, cały czas mieszając. Następnie należy je ostudzić i zostawić w lodówce na całą noc.
3.W misce miksujemy mascarpone z dzień wcześniej przygotowanymi jagodami. Można dodać cukier puder do smaku. Krem przekładamy na ostudzony spód tarty i dekorujemy malinami. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Komentarze