Tarta z jabłkami w solonym karmelu pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej przez sito. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Odłóż do lodówki na 10 min.
Po tym czasie dokładnie rozwałkuj ciasto i wyłóż wysmarowaną masłem formę.
Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min.
Pozostaw do wystygnięcia.
2.Jabłka pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na schłodzonym cieście.
Do rondelka wsyp cukier tak by równomiernie zakrywał dno. Podgrzewaj na małym ogniu nie mieszając aż się rozpuści po czym dodaj masło i energicznie mieszaj. Na koniec połącz ze śmietaną i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Osól do smaku i polej karmelem jabłka.
Białka ubij na sztywna pianę. Dodaj cukier oraz mąkę i delikatnie wymieszaj.
Ułóż na tarcie i wstaw do piekarnika na 8-10 min aż pianka zrumieni się.
Odstaw do wystygnięcia po czym udekoruj wg uznania i podawaj.
Komentarze