tarta z jabłkami w solonym karmelu pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 60 min

solony karmel - pychota! tarta - najlepsza wersja na deser z jabłka - pysznie czemu by tego nie połączyć? :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1,5 szkl mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    150g margaryny (zimnej)
    1 jajko
    2 jabłka

    słony karmel
    1/3 szkl cukru
    1 płaska łyżka masła
    1 łyżka śmietany słodkiej

    pianka
    3 białka
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jabłkami w solonym karmelu pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Odłóż do lodówki na 10 min.
    Po tym czasie dokładnie rozwałkuj ciasto i wyłóż wysmarowaną masłem formę.
    Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min.
    Pozostaw do wystygnięcia.
  • 2. Jabłka pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na schłodzonym cieście.
    Do rondelka wsyp cukier tak by równomiernie zakrywał dno. Podgrzewaj na małym ogniu nie mieszając aż się rozpuści po czym dodaj masło i energicznie mieszaj. Na koniec połącz ze śmietaną i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Osól do smaku i polej karmelem jabłka.
    Białka ubij na sztywna pianę. Dodaj cukier oraz mąkę i delikatnie wymieszaj.
    Ułóż na tarcie i wstaw do piekarnika na 8-10 min aż pianka zrumieni się.
    Odstaw do wystygnięcia po czym udekoruj wg uznania i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować