Tarta z jabłkami pod cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu tarta po brzegi obsypana kruszonką z płatków cynamonowych! Idealna do popołudniowej kawy!

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru brązowego
    2 łyżeczki cynamonu
    2 jajka
    1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu)
    1/4 szkl mleka
    2 łyżki oleju
    1 jabłko zblendowane
    2 jabłka pokrojone w kostkę
    Składniki na kruszonkę:
    2 szkl płatków Cynamonowych
    2 łyżki masła

Tarta z jabłkami pod cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
    W drugiej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej i zblendowane jabłko.
    Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
    Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej je rozkruszyć).
    Kruszonkę wysypać na ciasto.
    Piec w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut.

Komentarze

Podobne przepisy