Tarta z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2.Zawijamy je w folię i wkładamy na ok. 30 min do lodówki.
3.Po tym czasie wałkujemy na cienki placek, odpowiedni do naszej formy, zostawiając więcej ciasta na brzegach. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 190 C przez ok. 25 min.
4.Po wyjęciu ,studzimy.
5.Jabłka i pomarańcze obieramy i kroimy w niewielką kostkę. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy jabłka i smażymy ok. 7 min (jeśli jabłka są mało słodkie, można dosypać 2 łyżki cukru, moje były aż za słodkie, więc cukier pominęłam). Następnie wrzucamy pomarańcze i całość gotujemy ok. 3 min.
6.Do ciepłej masy wrzucamy galaretkę i mieszamy, aż proszek nam się rozpuści.
7.Masę odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
8.Posypujemy płatkami migdałowymi .
Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze