Niekosztowna opcja na deser a przy tym jaka smaczna :D
2 godz. 10 min
Składniki:
Na średniej wielkości formę 28 cm - 30 cm
Ciasto:
3/4 kostki zimnego masła/ margaryny
2 szklanki mąki
4 żółtka
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka
kilka kropli olejku waniliowego
2 łyżki cukru (jeśli ktoś woli słodsze ciasto można dodać 1/2 do 3/4 szklanki)
Nadzienie:
jabłka około 2 kg
1 łyżka żelatyny
1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
odrobina bułki tartej jeśli stwierdzicie ze nadzienie jest zbyt mokre
Tarta z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. 1.Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
2.2.Jabłka obrać i pokroić w kostkę gotować do 10 minut na koniec gotowania dodać budyń i żelatynę (sypkie) jeśli potrzeba bułkę tarta. Wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
3.3. Zimne ciasto rozwałkować. Piekarnik ustawić na 170 st. z termoobiegiem lub 180 bez. Ciastem wykleić formę, po nakłuwać widelcem. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, ale go nie wyłączać.
4.4. Wyłożyć jabłka na ciasto.
5.5. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać kartoflankę a pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca.
6. 6.Pianę nałożyć na jabłka drewnianą łyżką i lekko rozsmarować, (można też użyć rękawa cukierniczego) . Jeśli chcemy i zostało nam ciasto możemy z niego powykrawać cienkie paski i stworzyć kratkę na bezie
7.7. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni i nie czekając aż się schłodzi, wstawić ciasto. Piec ok. 40 minut.
Pod koniec pieczenia jeśli nasza beza jest blada możemy podwyższyć temperaturę do 140-150 stopni.
8.8. Po wystygnięciu posypać pudrem z cynamonem
Porady
Po wyrobieniu ciasta można podzielić je na 2 części 1 większą 2 mniejszą. Ta większa część będzie stanowić spód tarty a z tej mniejszej możemy zrobić wzór na bezie.
Komentarze