Tarta z jabłkami i bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Niekosztowna opcja na deser a przy tym jaka smaczna :D

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Na średniej wielkości formę 28 cm - 30 cm
    Ciasto:
    3/4 kostki zimnego masła/ margaryny
    2 szklanki mąki
    4 żółtka
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka
    kilka kropli olejku waniliowego
    2 łyżki cukru (jeśli ktoś woli słodsze ciasto można dodać 1/2 do 3/4 szklanki)

    Nadzienie:
    jabłka około 2 kg
    1 łyżka żelatyny
    1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego
    odrobina bułki tartej jeśli stwierdzicie ze nadzienie jest zbyt mokre

    Na wierzch:
    4 białka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka kartoflanki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Masło posiekać nożem i zagnieść z resztą składników. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  • 2. 2.Jabłka obrać i pokroić w kostkę gotować do 10 minut na koniec gotowania dodać budyń i żelatynę (sypkie) jeśli potrzeba bułkę tarta. Wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
  • 3. 3. Zimne ciasto rozwałkować. Piekarnik ustawić na 170 st. z termoobiegiem lub 180 bez. Ciastem wykleić formę, po nakłuwać widelcem. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wyjąć blaszkę z piekarnika, ale go nie wyłączać.

  • 4. 4. Wyłożyć jabłka na ciasto.
  • 5. 5. Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać kartoflankę a pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać aż piana będzie lśniąca.
  • 6. 6.Pianę nałożyć na jabłka drewnianą łyżką i lekko rozsmarować, (można też użyć rękawa cukierniczego) . Jeśli chcemy i zostało nam ciasto możemy z niego powykrawać cienkie paski i stworzyć kratkę na bezie
  • 7. 7. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni i nie czekając aż się schłodzi, wstawić ciasto. Piec ok. 40 minut.
    Pod koniec pieczenia jeśli nasza beza jest blada możemy podwyższyć temperaturę do 140-150 stopni.
  • 8. 8. Po wystygnięciu posypać pudrem z cynamonem

Porady

Po wyrobieniu ciasta można podzielić je na 2 części 1 większą 2 mniejszą. Ta większa część będzie stanowić spód tarty a z tej mniejszej możemy zrobić wzór na bezie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować