TARTA Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczny deser jesienny który można podać na zimno jak i na ciemno np. z gałką lodów waniliowych, pycha:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maki
    1/2 łyżeczki soli
    15 dag masła
    1 żółtko
    5-6 łyżek zimnej wody



    Nadzienie:
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru brżzowego
    2 łyżki mąki kartoflanej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki mielonych goździków
    6 -7 jabłek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka masła
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Tarty

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki zagnieść, podzielić na 2 części. Zawinąć w folię spożywczą i włoyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Pierwszą część rozwałkować na forme do tarty, dokladnie wylepić brzegi.
  • 2. W misce zmieszać cukry oraz przyprawy.
  • 3. Jabłka zetrzeć na cienkie plasterki, przełoyć do garnka skropić sokiem z cutryny, poddusić na maśle,dodać cukier, cynamon i gożdziki. Mąkę rozmieszać z wodą, dodać do jabłek, zagotować i lekko wystudzić.
  • 4. Jabłka wyłożyć na ciasto.
  • image-0g7tr5o 5. Przykryć drugą częścią ciasta i zlepić brzegi, można robic kratkę. Posypać cukrem. Przykryć brzegi folią.
  • 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut, sciągnąć folię, Ii piec następne 20-25 minut na zloty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować