Tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

Kiedy u mnie w ogrodzie pojawiają się jabłka, to ciasto często gości na moim stole.

Składniki:

  • Składniki: na kruche ciasto: 300 g mąki 120 g masła 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru waniliowego 50g cukru sól

    na nadzienie: 1 kg kwaskowatych jabłek 50 g rodzynek galaretka truskawkowa 50 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny skórka z cytryny mielony cynamon szczypta mielonych goździków

    tłuszcz do formy

    na bezę: 3 białka 150 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 2 nierówne części. Większą schować do lodówki na pół godziny, mniejszą do zamrażalnika. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok i skropić cytryną. Podlać wodą , dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka będą miękkie. Dodać rodzynki, cynamon, goździki, galaretkę i cukier. Przestudzić. Formę wysmarować tłuszczem wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki. Wylepić nim też brzegi dokładnie dociskając. Wyłożyć nadzienie z jabłek. Piec przez 30 min w temperaturze 180 stopni. Białka z cukrem ubić na sztywna pianę i rozsmarować na wierzchu upieczonego ciasta. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na bezę i piec jeszcze 20 min, aż wierzch się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować