Kiedy u mnie w ogrodzie pojawiają się jabłka, to ciasto często gości na moim stole.
Składniki:
Składniki: na kruche ciasto: 300 g mąki 120 g masła 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru waniliowego 50g cukru sól
na nadzienie: 1 kg kwaskowatych jabłek 50 g rodzynek galaretka truskawkowa 50 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny skórka z cytryny mielony cynamon szczypta mielonych goździków
Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na 2 nierówne części. Większą schować do lodówki na pół godziny, mniejszą do zamrażalnika. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok i skropić cytryną. Podlać wodą , dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka będą miękkie. Dodać rodzynki, cynamon, goździki, galaretkę i cukier. Przestudzić. Formę wysmarować tłuszczem wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki. Wylepić nim też brzegi dokładnie dociskając. Wyłożyć nadzienie z jabłek. Piec przez 30 min w temperaturze 180 stopni. Białka z cukrem ubić na sztywna pianę i rozsmarować na wierzchu upieczonego ciasta. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost na bezę i piec jeszcze 20 min, aż wierzch się przyrumieni.
Komentarze