Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło (musi być w małych kawałeczkach), dodać jajko i zagnieść.Schować do lodówki na 30 minut, a potem rozwałkować między foliami. Wylepić formę do tarty (można znów schłodzić), obciążyć fasolkami i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut z obciążeniem, zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 10 minut (czas pieczenia zależy jednak od piekarnika, w moim spód piekł się trochę dłużej). Jabłka pokroić na ćwiartki, a potem na plasterki i ułożyć na cieście posmarowanym białkiem. Przygotować sos (wszystko wymieszać). Zalać sosem jabłka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec okolo 20-30 minut.
Komentarze