tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna tarta z owocami. Źródło: kotlet.tv

  • 60 min

Składniki:

  • kruchy spód (składniki muszą być zimne!):
    180 g mąki,
    100 g masła,
    2–3 łyżki cukru pudru,
    1 łyżeczka cukru z wanilią,
    jajko

    wierzch:
    2–3 jabłka,
    2 jajka,
    100 g cukru pudru,
    łyżka cukru waniliowego,
    łyżeczka cynamonu,
    2/3 szklanki śmietany kremówki,
    1–2 łyżki mąki,
    białko jednego jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło (musi być w małych kawałeczkach), dodać jajko i zagnieść.Schować do lodówki na 30 minut, a potem rozwałkować między foliami. Wylepić formę do tarty (można znów schłodzić), obciążyć fasolkami i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15 minut z obciążeniem, zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 10 minut (czas pieczenia zależy jednak od piekarnika, w moim spód piekł się trochę dłużej). Jabłka pokroić na ćwiartki, a potem na plasterki i ułożyć na cieście posmarowanym białkiem. Przygotować sos (wszystko wymieszać). Zalać sosem jabłka i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec okolo 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować