Tarta z Jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tarta jabłkowa to pyszny deser, który można jeść na ciepło i zimno.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów słodko
    125 g margaryna
    1 jajo

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    3 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki cukru

    Kruszonka:
    150-200 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, jajo i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok. 3 min do połączenia się składników.
    Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
  • tarta 2. Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
    Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć chwilę na patelni dodając cynamon i cukier. Całość zestawić z ognia, dodać fix do nadzienia i wymieszać.
  • tarta 3. Do miski wsypać mąkę na kruszonkę, cukier oraz posiekane masło.Wszystko rozetrzeć drewnianą łyżką, aż powstaną grudki.
    Na wystudzoną tarte wyłożyć całe nadzienie, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° na 30-35 min.

Porady

Tarta najlepiej smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować