Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, jajo i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok. 3 min do połączenia się składników.
Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
2.Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć chwilę na patelni dodając cynamon i cukier. Całość zestawić z ognia, dodać fix do nadzienia i wymieszać.
3.Do miski wsypać mąkę na kruszonkę, cukier oraz posiekane masło.Wszystko rozetrzeć drewnianą łyżką, aż powstaną grudki.
Na wystudzoną tarte wyłożyć całe nadzienie, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° na 30-35 min.
Porady
Tarta najlepiej smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi.
Komentarze