Tarta z gruszkami i gorgonzolą

5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne połączenie słodkich gruszek z wyrazistą gorgonzolą.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki
    125 g masła
    1/3 szkl cukru
    2 jajka

    Wypełnienie:
    3 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    700 g gruszek konferencja
    200 g sera gorgonzola
    sól pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z gruszkami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodaj mąkę , jajka, cukier, oraz masło. Wyrabiaj ciasto aż będzię odchodziło od rąk
  • 2. Formę do tarty wyłóż ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do zamrażalki na ok. 30 min
  • 3. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj przypraw i wymieszaj
  • 4. Gruszki umyj i osusz. Przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Gruszki pokrój w plasterki
  • 5. Ser pokrój w kostkę
  • 6. Na spód tarty wyłóż plasterki gruszki, posyp serem. Całość zalej śmietaną z jajkami.
  • 7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorgonzola Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować