Tarta z frużeliną agrestową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe kruche ciasto,nadzienie agrestowe, nutka czekolady i deser do kawy gotowy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    15 dag. margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki lodowatej wody
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki cukru pudru
    Frużelina agrestowa:
    40 dag. agrestu
    1 łyżka żelfixsu
    4 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka cukru waniliowego
    Polewa: pół czekolady 5 dag.
    2 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    blaszka do tart wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z frużeliną agrestową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Agrest obieram z szypułek i ogonków, lekko ugniatam, mieszam z żelfixsem i doprowadzam do zagotowania, dodaję cukier,cukier waniliowy i sok, mieszam i gotuję 5 minut. Studzę. Składniki ciasta zagniatam, wkładam do foliowego woreczka i pozostawiam w lodówce na pół godziny.
  • tarta 2. Ciasto wałkuję i wylepiam nim foremkę na tarty. Na ciasto wylewam frużelinę, a resztę ciasta kruszę na frużelinie. Ja osypuję brzegi i środek ciasta. Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
  • tarta 3. Studzę ciasto. Topię czekoladę w mleku. Kruche ciasto na cieście osypuję cukrem pudrem, część owocową polewam polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z agrestową nutą

To może cię zainteresować