Tarta z flanem waniliowym i śliwkami

5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tarta na pewno na stałe zagości u mnie w domu, pyszne połączenie kruchego ciasta z kremem waniliowym i soczystymi owocami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na kruche ciasto:
    250 g maki krupczatki
    1 żółtko
    150 g schłodzonego masła
    3 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy(16 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na flan waniliowy
    375 ml mleka
    cukier waniliowy(16 g)
    3 żółtka
    100 g cukru
    20 g mąki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    10 dużych śliwek
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami Desery

Tarta z flanem waniliowym i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego zagnieść i schłodzić na 20 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wyłożyć formę tarty posmarowaną masłem.
    Nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni C,odstawić do przestudzenia w formie.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i odstawić na 10 minut.
    Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę,dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać następnie wlewać cienkim strumieniem mleko i ubijać do połączenia składników.
    Przelać do czystego garnka i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia,krem przelać na podpieczony spód tarty.
    Śliwki umyć,osuszyć i pokroić na ćwiartki usuwając pestki,ułożyć na kremie.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować