Tartę z fasolką szparagową robi się dość szybko a jest pożywna i bardzo smaczna. Możemy ją podać na kolację bądź obiad. tarta jest popularna w kuchni francuskiej
25 min
Składniki:
Składniki na formę o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm:
NADZIENIE:
450 g fasolki szparagowej żółtej (mrożona)
200 g kiełbasy
100 g sera białego
1 szklanka śmietany
1 jajko
10 zielonych oliwek
przyprawa do dań Kucharek
pieprz ziołowy
Tarta z fasolką szparagową, kiełbaską i serem białym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
2.Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, osączamy na sicie. Kiełbaskę i oliwki kroimy w plasterki, ser w kostkę.
3.Śmietanę łączymy z jajkiem, przyprawiamy. Na podpieczone ciasto wykładamy fasolkę, zalewamy śmietaną, układamy kiełbaskę ser i oliwki.
Komentarze