TARTA Z DYNIA I SZPINAKIEM

4.49 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta to danie ktore mozna przygotowac na wiele sposobow. Dzisiaj polecam tarte z dodatkiem dyni i szpinaku.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag maki
    1 jajko
    12,5 dag masla
    5 lyzek zimnej wody
    szczypta soli

    Farsz:
    ok. 40 dag miazszu z dyni
    10 dag szpinaku
    100 ml smietanki
    ok. 1/2 szklanki startego sera mozzarella
    4 jajka
    1 cebula
    2 zabki czosnku
    sol, pieprz
    2 lyzki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Tarta z dynia i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut. Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
  • 2. Dynie pokroic na mniejsze czesci, rozlozyc na foremce, skropic olejem i posypac posiekanym czosnkiem. Wstawc do piekarnika i podpiec az dynia bedzie polmiekka.
  • 3. Cebule obrac, pokroic w piorka i lekko poddusic na oleju.
  • 4. Szpinak sparzyc w gotujacej wodzie, odcedzic a po wystygnieciu wycisnac i pokroi na mniejsze czesci.
  • 5. Jajka roztrzepac trzepaczka ze smietanka, dodac starty ser oraz sol i pieprz do smaku.
  • 6. Na podpieczone ciasto wylozyc dynie, cebule oraz szpinak i zalac jajkami. Wstawic do nagrzanego piekarnia do 180 stopni na ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować