Tarta to danie ktore mozna przygotowac na wiele sposobow. Dzisiaj polecam tarte z dodatkiem dyni i szpinaku.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
25 dag maki
1 jajko
12,5 dag masla
5 lyzek zimnej wody
szczypta soli
Farsz:
ok. 40 dag miazszu z dyni
10 dag szpinaku
100 ml smietanki
ok. 1/2 szklanki startego sera mozzarella
4 jajka
1 cebula
2 zabki czosnku
sol, pieprz
2 lyzki oleju
Tarta z dynia i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut. Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
2.Dynie pokroic na mniejsze czesci, rozlozyc na foremce, skropic olejem i posypac posiekanym czosnkiem. Wstawc do piekarnika i podpiec az dynia bedzie polmiekka.
3.Cebule obrac, pokroic w piorka i lekko poddusic na oleju.
4.Szpinak sparzyc w gotujacej wodzie, odcedzic a po wystygnieciu wycisnac i pokroi na mniejsze czesci.
5.Jajka roztrzepac trzepaczka ze smietanka, dodac starty ser oraz sol i pieprz do smaku.
6.Na podpieczone ciasto wylozyc dynie, cebule oraz szpinak i zalac jajkami. Wstawic do nagrzanego piekarnia do 180 stopni na ok. 30 minut.
Komentarze