Tarta z dynią

0 (0 ocen)

Korzystając z warzyw sezonowych powstała tarta .

Składniki:

  • składniki :
    - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - 0,5 kg dyni ( miąższu )
    -2 łyżki masła
    - 1-1,5 czerwonej papryki
    -2/3 opakowania sera feta
    - ok. 10 plasterków wędliny ( ja miałam okrągłą i pokroiłam ją na pół więc wyszło 20 pół plasterków )
    -2 pomidory
    -3 łyżki śmietany
    -jajko
    - bazyli , tymianek , oregano , czosnek granulowany , pieprz i sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie umieszczamy w formie do tarty lub w tortownicy .
    Dynie obieramy ze skórki i wybieramy pestki , miąższ kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce masła przez 5 min aż zmięknie . Z papryki wykrawamy gniazdo nasienne , kroimy na pół a następnie w ok 0,5 cm paseczki i również podsmażamy na łyżce masła przez 5 min .
    Ser feta kroimy w kostkę . Pomidory w plasterki
    Jajko mieszamy ze śmietaną i przyprawami .
    Połowę ostygniętej dyni umieszczamy na cieście , następnie połowę papryki , połowę plasterków wędliny ,1 pomidora i posypujemy połową sera feta - tak robimy dwie warstwy .
    Polewamy masą jajeczną i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 min .
    Smakuje pysznie na ciepło jak i na zimno .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować