Tarta z dynią - i miejsce w konkursie wypieki idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Ugotować buraka w osolonej wodzie, zetrzeć na grubej tarce.
- Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki.
- Dynię pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, przyprawić i chwilę poddusić.
2.- Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać.
- Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić.
- Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C.
3.- Na podpieczone ciasto wyłożyć starte buraki, posypać dynią i zalać sosem.
- Piec dalej w tej samej temperaturze przez 30 minut.
- Po upieczeniu posypać pieprzem i resztką natki pietruszki.
Porady
Pyszne od razu na gorąco. Można odgrzewać w mikrofali na następny dzień.
Komentarze