Tarta z dynią - I miejsce w konkursie Wypieki Idealne

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Pyszna tarta pomarańczowo-czerwona na powitanie jesieni

  • 20 min

Składniki:

  • - 1/2 kg dynii pokrojonej w kostkę
    - 1 mały burak czerwony
    - 3 łyżki oleju
    - sól, pieprz do smaku
    Ciasto
    - 250 g mąki
    - 250 g sera białego
    - 250 g margaryny Palma z Murzynkiem
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    Sos
    - 200 g gęstej śmietany
    - 1 jajko
    - 1 plaster sera mozzarelli
    - 2 łyżki natki pietruszki
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z dynią - i miejsce w konkursie wypieki idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z dynią 1. - Ugotować buraka w osolonej wodzie, zetrzeć na grubej tarce.
    - Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki.
    - Dynię pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, przyprawić i chwilę poddusić.
  • 2. - Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać.
    - Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić.
    - Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C.
  • 3. - Na podpieczone ciasto wyłożyć starte buraki, posypać dynią i zalać sosem.
    - Piec dalej w tej samej temperaturze przez 30 minut.
    - Po upieczeniu posypać pieprzem i resztką natki pietruszki.

Porady

Pyszne od razu na gorąco. Można odgrzewać w mikrofali na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Buraki

Notka redakcyjna

KH_03-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować