Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

W zasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe.

  • 35 min

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
    100 g szynki szwarcwaldzkiej
    100 g szynki Jamon Serrano
    100 g sera Danish Blue
    2 cebule
    2 łyżki śmietanki 36 %
    gałka muszkatołowa
    kminek mielony
    pieprz

Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka.
    Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki.
    Śmietankę wymieszałem z przyprawami.
    Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem.
    Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe.
    Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy