W zasadzie jest to przepis na tartę alzacką, ale ja zmieniliśmy troszkę składniki. Boczek zastąpiliśmy szynką i dodaliśmy kapary jabłkowe.
35 min
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
100 g szynki szwarcwaldzkiej
100 g szynki Jamon Serrano
100 g sera Danish Blue
2 cebule
2 łyżki śmietanki 36 %
gałka muszkatołowa
kminek mielony
pieprz
Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka.
Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki.
Śmietankę wymieszałem z przyprawami.
Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem.
Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe.
Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach C.
Komentarze