Tarta z dorszem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Intensywny smak ryby nie pozwoli ci powiedzieć że jest delikatna, ale na pewno jest lekkim daniem głównym. Mój 2 letni jadł ze smakiem. Mąż “nie rybosz” powiedział że bardzo smaczna.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna (typ 550): 250 gramów
    - masło ekstra: 150 gramów
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - żółtko jajka: 2 sztuki
    - woda okolo (do zagniecenia): 3 szczypty
    FARSZ:
    - świeży dorsz: 450 gramów
    - tarty ser zółty: 100 gramów
    ZALEWA (BESZAMEL):
    - mleko pełnotłuste: 1 szklanka
    - mąka pszenna typu 550: 1 łyżka
    - masło ekstra: 1 łyżka
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - ser żółty starty: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z dorsza 2 1. - forma na tartę 28 cm
    - dorsz norweski

    Rybę kupiłam zamrożoną, zanim wróciłam do domu była na pół rozmrożona. Rozmroź ją do końca i osusz ścierką. Pokrój na długość i grubość palca serdecznego:) Skrop lekko cytryną, dopraw solą i pieprzem.

    Mąkę z masłem, żółtkami i solą wyrób ręką na jednolity kolor. Jak będzie jednolita “kruszonka”, dodaj odrobinę zimnej wody by ciasto zagnieść w jedną bryłę. Formę na tartę natłuść, rozłóż cienko ciasto formując brzegi i wstaw do lodówki na minimum 30 min.
    Nastaw piekarnik na 180 stopni.

    Mleko wlej do rondelka, dodaj mąkę, gałkę muszkatołową, masło i mieszaj aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Odstaw.

    Ciasto wyciągnij z lodówki wysyp na nie fasolę. Piecz w piekarniku 10-15 min. Wyciągnij z piekarnika. Usuń delikatnie fasolę z ciasta. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
    Rybę porozkładaj na ciasto podpieczone. Posyp połową sera starego. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika, na około 30 min. Wyciągnij formę posyp resztą sera żółtego i zapiecz do 15 min.
    Wyciągnij tartę posyp troszkę estragonem.
  • Tarta z dorsza 3 2. Jeśli pieczesz jak ja z surową rybą, może być widoczny płyn który się lekko oddzielił od farszu. Nic się tym nie przejmuj. Odstaw gorącą tartę na 15 min. Tarta lekko stężeje a ty nie poparzysz języka:)

    Intensywny smak ryby nie pozwoli ci powiedzieć że jest delikatna, ale na pewno jest lekkim daniem głównym. Mój 2 letni jadł ze smakiem. Mąż “nie rybosz” powiedział że bardzo smaczna.

    Jeśli masz formę 22cm, wystarczy 1/2 proporcji składników.

    Polecam!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Curry z dorszem

To może cię zainteresować