Intensywny smak ryby nie pozwoli ci powiedzieć że jest delikatna, ale na pewno jest lekkim daniem głównym. Mój 2 letni jadł ze smakiem. Mąż “nie rybosz” powiedział że bardzo smaczna.
Tarta z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- forma na tartę 28 cm
- dorsz norweski
Rybę kupiłam zamrożoną, zanim wróciłam do domu była na pół rozmrożona. Rozmroź ją do końca i osusz ścierką. Pokrój na długość i grubość palca serdecznego:) Skrop lekko cytryną, dopraw solą i pieprzem.
Mąkę z masłem, żółtkami i solą wyrób ręką na jednolity kolor. Jak będzie jednolita “kruszonka”, dodaj odrobinę zimnej wody by ciasto zagnieść w jedną bryłę. Formę na tartę natłuść, rozłóż cienko ciasto formując brzegi i wstaw do lodówki na minimum 30 min.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Mleko wlej do rondelka, dodaj mąkę, gałkę muszkatołową, masło i mieszaj aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje. Odstaw.
Ciasto wyciągnij z lodówki wysyp na nie fasolę. Piecz w piekarniku 10-15 min. Wyciągnij z piekarnika. Usuń delikatnie fasolę z ciasta. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Rybę porozkładaj na ciasto podpieczone. Posyp połową sera starego. Zalej beszamelem i wstaw do piekarnika, na około 30 min. Wyciągnij formę posyp resztą sera żółtego i zapiecz do 15 min.
Wyciągnij tartę posyp troszkę estragonem.
2.Jeśli pieczesz jak ja z surową rybą, może być widoczny płyn który się lekko oddzielił od farszu. Nic się tym nie przejmuj. Odstaw gorącą tartę na 15 min. Tarta lekko stężeje a ty nie poparzysz języka:)
Intensywny smak ryby nie pozwoli ci powiedzieć że jest delikatna, ale na pewno jest lekkim daniem głównym. Mój 2 letni jadł ze smakiem. Mąż “nie rybosz” powiedział że bardzo smaczna.
Jeśli masz formę 22cm, wystarczy 1/2 proporcji składników.
Komentarze