Tarta z czerwoną soczewicą, fasolką szparagową i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ta tarta jest bardzo smaczna i pożywna. Z kilku składników możemy zrobić doskonałą, ciepłą kolację czy obiad :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 24 cm i wysokości 3 cm:
    NADZIENIE:
    350 g fasolki szparagowej zielonej (mrożona)
    150 g kiełbasy
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    150 g śmietany
    100 g sera żółtego
    sól
    pieprz

    CIASTO:
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka śmietany
    80 g margaryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z czerwoną soczewicą, fasolką szparagową i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
  • 3. Na wierzch ciasta wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch.
  • 4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.
  • 5. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 6. Fasolkę gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, osączamy na sicie.
  • 7. Następnie mieszamy ją z soczewicą i śmietaną, przyprawiamy.
  • 8. Kiełbaskę kroimy w plasterki, ser żółty w kostkę.
  • 9. Na podpieczone ciasto wykładamy fasolkę z soczewicą, następnie ser i kiełbaskę.
  • 10. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Porady

przed podaniem możemy ją udekorować świeżym lubczykiem i pomidorkami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować