Tarta z czerwoną kapustą

  • wyświetlono: 232 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Warzywna tarta to pomysł na pyszny obiad. Oczywiście ile kucharek, tyle pomysłów na nadzienie. Jesienią polecam kapuścianą. Czerwona kapusta sprawdza się tutaj tak smakowo jak i wizualnie.

Jaga85
  • 10 porcje
  • 130min

Składniki

Ciasto:
• 250 g mąki,
• 1 jajko,
• 1- 2 łyżki wody,
• ok 1/2 łyżeczki soli,
• 130 gram masła,
• ¾ łyżeczki kurkumy,
• 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
• 0,5 główki czerwonej kapusty,
• 1 czerwona cebula,
• Olej,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego,
• Pęczek natki pietruszki,
• Około 150 gram sera żółtego,
• 2 duże jajka,
• 3 łyżki gęstej śmietany,
Dekoracja:
• Ser żółty do dekoracji,
• Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z czerwoną kapustą

  • smażanie1. NADZIENIE:
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę. Kapustę obsmażamy. Następnie podlewamy ją winem i dusimy na półmiękko. Jednocześnie doprawiamy ją do smaku według uznania. Gotową zdejmujemy z ognia.
  • łączenie składników nadzienia2. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą jajka, starty ser żółty oraz śmietanę. Przygotowaną mieszaninę łączymy z lekko przestudzoną kapustą i posiekaną natką pietruszki.
  • wyłożenie nadzienia na podpieczone ciasto3. Nadzieniem wypełniamy podpieczone ciasto kruche.
  • składniki ciasta4. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Następnie zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 40 minut w lodówce.
  • przed pieczeniem5. Schłodzone wałkujemy i wykładamy nim dno i boki przygotowanej formy na tarte. Spód ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 20 minut do lekkiego zrumienienia w 180°C.
    Na podpieczony spód wykładamy kapuściane nadzienie. Tarte wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ją jeszcze około 30 minut. Gotową wyjmujemy, dekorujemy startym serem żółtym, oprószamy natką pietruszki i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartaczerwona kapusta

Komentarze

Podobne przepisy

Krokiety z czerwoną kapustą

Dodane przez: Wioleczka1

Krokiety z czerwoną kapusta

Smaczne krokiety z duszoną czerwoną...

Risotto z czerwoną kapustą

Dodane przez: Jaga85

Risotto z czerwoną kapustą

To smakowite, oryginalne danie....

Tortilla  z czerwoną kapustą

Dodane przez: beetle

Tortilla z czerwoną kapustą

Bardziej kolorowa, bardziej smaczna....

Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą

Dodane przez: JustKuchcik

Pieczone klopsiki z czerwoną kapustą

Klopsiki pieczone w piekarniku....

Kapusta czerwona.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czerwona kapusta duszona z rodzynkami

Kapusta z rodzynkami? Czemu nie....

Gołąbki z czerwonej kapusty

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z czerwonej kapusty

Z kaszą bulgur i gotowanym kurczakiem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE