Tarta z cukinią, szparagami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi opłukujemy, osuszamy.
Odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy zaczynając ok.1 cm poniżej główki.
Najlepiej jest obierać szparagi na desce gdyż są delikatne, a w ten sposób ich nie połamiemy.
W wysokim garnku zagotowujemy wodę pod koniec dodając sól (woda zagotuje się szybciej bez soli i pod przykryciem).
Następnie do wrzątku wkładamy szparagi tak by pączki wystawały ponad powierzchnię wody.
Gotujemy przez 3 minuty.
Po tym czasie szparagi wyciągamy i wkładamy do miski z lodowatą wodą na 1-2 minuty.
Po upływie tego czasu szparagi wyciągamy.
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Obsypujemy solą, pieprzem i oregano.
Obsmażamy na małej ilości oleju.
Prostokątne naczynie smarujemy tłuszczem.
Wylepiamy ciastem francuskim.
Na cieście układamy połowę cukinii.
Następnie kładziemy umyte, osuszone i pokrojone w plasterki pomidorki (odkładamy 1-2 ), pokruszony ser oraz szparagi.
Na szparagach układamy pozostałą cukinię i pomidorki.
Jogurt łączymy z jajkami.
Doprawiamy do smaku solą (pamiętając o tym, że ser jest słony) i pieprzem.
Przygotowanym sosem zalewamy tartę.
Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
Podajemy na ciepło.
Komentarze