Tarta z cukinią i serkiem ricotta

4.5 (176 ocen)

Delikatna, rozpływająca się w ustach tarta z dodatkiem cukinii i serka ricotta.

Składniki:

  • CIASTO
    300g mąki
    200g margaryny
    2 łyżki wody
    szczypta soli
    1 jajko

    NADZIENIE
    250g serka ricotta
    2 jajka
    1 cukinia
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepić nim formę do tarty i nakłuć dno widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i zapiec na lekko złoty kolor (ok 15 min)
  • 2. Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na cienkie plasterki i posypać lekko solą by puściła sok. Serek wymieszać z jajkami, solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto układać plastry cukinii, serek z jajkami i na wierzch również plastry cukinii. Zapiekać ponownie przez ok 15-20 min,aż serek się zetnie. Przed podaniem posypać zieleniną np; natką pietruszki lub oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować