Drożdżowe ciasto z cukinią i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite danie dla osób lubiących połączenie sera, cukinii i pysznego drożdżowego ciasta. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -150 ml ciepłej wody
    - 25 g świeżych drożdży
    -250 g mąki + 3 łyżki do rozczynu
    - 1 łyżeczka cukru
    -1/2 łyżeczki soli
    Dodatki:
    - cukinia
    - 200 g sera Brie
    - 50 g cheddara
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżowe ciasto z cukinią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W miseczce wymieszać drożdże, wodę, 3 łyżki mąki i szczyptę soli, a następnie odstawić na 15 minut.
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i rozczyn z drożdży i połączyć składniki. Ciasto wyrabiać ręcznie około 15 minut lub za pomocą miksera o specjalnych nakładkach. Wyrobione ciasto włożyć do miski i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą, wyłożyć ciasto i palcami ugniatać je rozkładając po całej powierzchni blaszki. Odstawić na około 15 min.
  • 2. Cukinię i ser Brie pokroić w plastry, a cheddar zetrzeć na tarce. Na cieście ułożyć dachówkowato plasterki cukinii, posypać solą i pieprzem, przykryć plastrami sera i posypać cheddarem.
  • 3. Tartę piec w temperaturze 220 stopni C przez około 30 min.

Porady

Jeżeli do wyrobienia ciasta używamy miksera można dodać kilka łyżek wody, aby składniki lepiej się połączyły. Zamiast sera Brie można użyć również sera z niebieską pleśnią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować