Nasza rodzina uwielbia potrawy z dużą ilością warzyw. Tarta z cukinii jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy nadchodzi sezon na cukinię bardzo często gości na naszym stole.
60 min
Składniki:
Ciasto:
• 25 dag mąki
• ½ kostki masła
• 1 jajko, sól
Tarta z cukinią i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremek. Podpiec kilkanaście minut w temperaturze 180oC.
2.Przygotować farsz. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach., przełożyć na sito, posolić. Po kilku minutach odcisnąć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w piórka dymkę, zeszklić. Dodać cukinię, dusić kilka minut bez przykrycia.
3.Śmietanę ubić z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczną i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180oC.
Komentarze