TARTA Z CUKINIĄ I DYMKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nasza rodzina uwielbia potrawy z dużą ilością warzyw. Tarta z cukinii jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy nadchodzi sezon na cukinię bardzo często gości na naszym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 25 dag mąki
    • ½ kostki masła
    • 1 jajko, sól

    Farsz:
    • 3 cukinie
    • 1 pęczek dymki
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 2/3 szklanki śmietany
    • 3 jajka
    • 5 dag parmezanu
    • sól, pieprz
    • 1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremek. Podpiec kilkanaście minut w temperaturze 180oC.
  • 2. Przygotować farsz. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach., przełożyć na sito, posolić. Po kilku minutach odcisnąć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w piórka dymkę, zeszklić. Dodać cukinię, dusić kilka minut bez przykrycia.
  • Tarta z cukinia i dymką 3. Śmietanę ubić z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłożyć na podpieczone ciasto, zalać masą jajeczną i posypać tartym parmezanem. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180oC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować