Tarta z cukinią i boczkiem

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najwięcej przyjemności sprawia mi pichcenie z mamą. Razem wymyśliłyśmy tę tartę.

Składniki:

  • ● kostka masła
    ● 2 szkl. mąki
    ● małe op. śmietany 12-proc.
    ● mała cukinia
    ● 40 dag boczku
    ● cebula
    ● jajko
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z masłem, szczyptą soli i 1/3 śmietany. Ciasto owijamy folią i schładzamy godzinę.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy, aż puści sok. Osączamy. Boczek kroimy w cienkie słupki, podsmażamy na patelni, aż się wytopi.
  • 3. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Na ciasto wykładamy równomiernie cukinię z cebulą. Posypujemy boczkiem. Pozostałą śmietanę mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy tartę. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować