PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tarta z cukinią, fetą, oliwkami i koperkiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/66/11beb5f44ee92405604f587aca0bd19a4aba4e48.jpeg23443492http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tarta-z-cukinia-feta-oliwkami-i-koperkiem
Farsz:
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
1 mała cukinia
1 cebula
pęczek koperku
3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
sól
pieprz
Sos:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12-18%
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
soli do sosu nie dodaję, ponieważ feta jest słona
Sposób przygotowania przepisu:
Tarta z cukinią, fetą, oliwkami i koperkiem
1.
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie umyć (nie obierać) pokroić w półplasterki 3-4mm, posolić i poddusić na odrobinie oleju aż zmięknie. Do podduszonej cukinii dodać zeszkloną cebulę, wymieszać.
2.
Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek i oliwki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, warzywa a wierzch zalać sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze