Tarta z cukinią, fetą, oliwkami i koperkiem

0 (0 ocen)

Pyszna, lekka, warzywna tarta która z połączeniem sera fety smakuje wyśmienicie. Aromatyzowana świeżym, młodym koperkiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki krupczatki
    0,5 szklanki mąki pszennej
    pół kostki margaryny (125g)
    6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
    szczypta soli

    Farsz:
    150 g sera feta pokrojonego w kostkę
    1 mała cukinia
    1 cebula
    pęczek koperku
    3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
    sól
    pieprz

    Sos:
    3 jajka
    pół szklanki śmietany 12-18%
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz
    soli do sosu nie dodaję, ponieważ feta jest słona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z cukinią, fetą, oliwkami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z cukinią, fetą i oliwkami 1. Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie umyć (nie obierać) pokroić w półplasterki 3-4mm, posolić i poddusić na odrobinie oleju aż zmięknie. Do podduszonej cukinii dodać zeszkloną cebulę, wymieszać.
  • Tarta z cukinią, fetą i oliwkami 2. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek i oliwki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, warzywa a wierzch zalać sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Oliwki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować