Tarta z cukinią, fetą, oliwkami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie umyć (nie obierać) pokroić w półplasterki 3-4mm, posolić i poddusić na odrobinie oleju aż zmięknie. Do podduszonej cukinii dodać zeszkloną cebulę, wymieszać.
2.Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek i oliwki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, warzywa a wierzch zalać sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.
Komentarze