Tarta z cukinią, bakłażanem i patisonem

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Ta warzywna tarta smakuje wyśmienicie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki
    120 g masła
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli
    30 ml wody
    Farsz:
    1 mały bakłażan
    1 mała cukinia
    2 patisony
    2 małe czerwone cebule
    Sos:
    3 jajka +1 białko
    2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    2/3 łyżeczki soli
    2 ząbki czosnku
    świeżo zmielony czarny pieprz
    szczypta płatków chili
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    3 łyżki startego sera pecorino
    3 łyżki startego sera gouda
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Tarta z cukinią, bakłażanem i patisonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtko, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chowamy na ok. 30 min. do zamrażalki (lub na 1 godzinę do lodówki). Cukinię bakłażana i cebulę kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana solimy i odstawiamy, aby puściły sok. Patisona obieramy i kroimy na plasterki. Cukinię i bakłażana osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki sosu roztrzepujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z zamrażalki i wałkujemy. Rozwałkowanym ciastem wyklejamy formę do tarty, a spód nakłuwamy widelcem. Spód wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Na podpieczonym spodzie układamy warzywa i polewamy je sosem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cebula Cukinia Patison Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować