Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i pieczarkami

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczna tarta z dodatkiem pieczarek, warzyw i odrobiną boczku, jest idealna na każdą porę dnia. Lekko przyrumienione ciasto i miękkie nadzienie sprawiają, że każdy kęs rozpływa się w ustach :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki (na formę o śr. 24 cm):

    1 op. ciasta francuskiego
    400g pieczarek
    200g boczku
    2 średnie cebule
    2 papryki
    1 puszka kukurydzy
    150g sera gouda
    łyżka musztardy sarepskiej
    2 jajka
    100ml śmietany 30%+1 łyżka mąki
    przyprawy: po 1 łyżeczce pieprzu kolorowego, ziaren kolendry i czosnku w proszku, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, pół łyżeczki papryki ostrej
    sól, pieprz czarny
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i boczek pokroić w średnią kosteczkę. Cebulę - w pióra. Pieczarki przekroić na pół i pokroić na plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć grubo na tarce.
    Pieprz kolorowy i kolendrę utrzeć w moździerzu na proszek.
  • 2. Na 1 łyżce masła poddusić paprykę przez ok. 5 minut. Potem wrzucić boczek i cebulę. Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec doprawić utartymi przyprawami oraz mielonymi. Pieczarki osobno podsmażyć na suchej patelni do odparowania wody.
  • 3. Schłodzone ciasto francuskie rozwałkować tak, aby wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód posmarować cienką warstwą musztardy. Na to wyłożyć mieszankę paprykowo-mięsną, następnie pieczarki, kolejno kukurydzę.
  • 4. Śmietanę dokładnie rozrobić z mąką, 2 jaja roztrzepać i połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Taką miksturą polać tartę, delikatnie nią "potrząsnąć", aby masa dostała się do nadzienia.
    Na koniec wierzch posypać startym serem.
    Ewentualnie: z resztek ciasta wykroić paski i utworzyć na wierzchu tarty kratkę.
  • 5. Piec w 180st. przez 30-35 minut.

    Smacznego :)

Porady

Boczek można też przyrumienić na patelni, zdjąć i dodać do podsmażonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować