Opakowanie ciasta francuskiego
300 g piersi z kurczaka
garść kukurydzy konserwowej
jedna średnia cebula
kilka pieczarek (wg uznania)
pół papryki czerwonej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (wg uznania)
starty , żółty ser
Przyprawy :
oregano, bazylia, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, pieprz, vegeta,sól
Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, oblepiamy ją ciastem francuskim. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni ,i pieczemy sam spód z ciasta przez ok 10 minut. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat mieszamy z ketchupem, bazylią, oregano, czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą.
Kurczaka kroimy w małą kostkę, wlewamy dwie łyżki oleju,dodajemy czosnek granulowany, przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, vegetę,pieprz i mieszamy. Smażymy chwilkę na niewielkiej ilości oleju, ponieważ olej był już dodany do marynaty. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka, i podsmażamy ją na maśle razem z pieczarkami, do pieczarek dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Spód do tarty smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Na to kładziemy pieczarki, kurczaka, paprykę, kukurydzę, posypujemy oregano i startym,żółtym serem. Wkładamy do piekarnika jeszcze na ok 10 - 15 minut.
Tartę podajemy z dowolnym,ulubionym sosem.
Porady
Z tego samego przepisu można też wykonać małe tartaletki. Idealne na przyjęcie.
Komentarze