Dziś mam dla Was propozycję na szybki obiad. Niby zwykła tarta na cieście francuskim, a jednak połączenie smaków zaskakująco dobre ! Sama byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem końcowym. Po tarcie nie było śladu w 2 minuty
40 min
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 gruszki
100 g sera gorgonzola
2 duże czerwone cebule
2 łyżki octu balsamicznego
3 czubate łyżki brązowego cukru
sól i pieprz
2 garście rukoli
grana padano – drobno starty
Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia.
Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec.
Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, gruszki, pokrusz gorgonzolę. Dopraw solą i pieprzem.
Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia.
Na cieście rozłóż rukolę, posyp drobno startym serem grana padano.
Komentarze