Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dziś mam dla Was propozycję na szybki obiad. Niby zwykła tarta na cieście francuskim, a jednak połączenie smaków zaskakująco dobre ! Sama byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem końcowym. Po tarcie nie było śladu w 2 minuty

  • 40 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    2 gruszki
    100 g sera gorgonzola
    2 duże czerwone cebule
    2 łyżki octu balsamicznego
    3 czubate łyżki brązowego cukru
    sól i pieprz
    2 garście rukoli
    grana padano – drobno starty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w cienkie półplasterki. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i dodaj cebulę, posól i smaż około 10 minut aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 4 minut, odstaw do przestygnięcia.
    Ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na blaszce (na papierze do pieczenia). Boki zawiń do środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec.
    Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, gruszki, pokrusz gorgonzolę. Dopraw solą i pieprzem.
    Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia.
    Na cieście rozłóż rukolę, posyp drobno startym serem grana padano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Gorgonzola Cebula Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować