Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha.

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
    1 duży pomidor malinowy
    200 g boczku pieczonego
    150 g sera feta
    1 gruszka z zalewy octowej
    szczypiorek
    2 jajka
    żółtko do posmarowania ciasta
    sól
    pieprz
    suszony tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny.

    Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry.

    Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem.
    Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem.
    Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować