Kolejne danie typu co mamy w lodówce i "pod ręką". Szczególnie polecamy gruszkę w occie. Mama zawsze robiła kilka słoików takiej gruszki do spiżarni. Dla nas pycha.
40 min
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
1 duży pomidor malinowy
200 g boczku pieczonego
150 g sera feta
1 gruszka z zalewy octowej
szczypiorek
2 jajka
żółtko do posmarowania ciasta
sól
pieprz
suszony tymianek
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, serem feta i gruszką w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wylepiłem ciastem okrągłą formę i gęsto nakłułem widelcem. Boki wysmarowałem roztrzepanym żółtkiem, wstawiłem do lodówki na pół godziny.
Boczek pokroiłem w dość szerokie paski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry.
Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem.
Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem.
Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
Komentarze