Tarta z buraczkami i frankfurterkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Taka tarta wymyslona z tego co w domu znalazlam :) pychota , nie trzeba tu juz ani sosów, ani sałatki. wszystko w jednym i bardzo zdrowo :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto;
    2 szkl mąki
    1 łyżka smalcu
    2 jajka
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

    nadzienie z buraczków
    2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g
    200 ml mleka
    3 łyżki maki
    szczypta soli
    3 łyżeczki cukru
    pieprz
    1 łyżka octu winnego
    1 cebula
    łyżka oleju do smażenia

    1 cukinia (mała)
    500 g frankfurterek (cienkie kiełbaski)
    1 kulka mozzarelli
    1 papryczka chili
    oregano
    (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z buraczkami i frankfurterkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z buraczkami i frankfurterkami 1. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty.
    Buraczki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do buraczków, doprawić solą , pieprzem, cukrem i octem, dodać mleko i mąkę, po czym dokładnie wymieszać i nastawić na ogień by masa buraczkowa zgęstniała.
    Ciasto podpiec , ok 15 min w temp 190 st. Na podpieczone ciasto włożyć buraczki, obieraczką do warzyw pokroić całą cukinię na cieniuteńkie plasterki, przykryć buraczki, na wierzchu ułożyć kiełbaski, i pokrojoną mozzarellę, posypać oregano i posiekaną papryczką chili (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy do lepszej kolorystyki.)
    Piec ok 30 min w temp 190 st.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować