Tarta z budyniem i jabłkami

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Połączenie jabłek i budyniu jest dla mnie idealne. Tarta jest pyszna, nie jest za słodka więc można ją dosłodzić już na talerzu oprószając lekko cukrem pudrem.

Składniki:

  • Ciasto:

    170g mąki pszennej
    125g margaryny Palma z murzynkiem
    1 łyżka cukru pudru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Dodatki:

    Budyń waniliowy lub śmietankowy na 0,5l mleka
    2-3 łyżki cukru

    3 niewielkie jabłka
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać na stolnicę.
    Dodać żółtko, margarynę i śmietanę. Wszystko posiekać i zagnieść szybko ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Odstawić do lodówki na 0,5h.
  • tarta 2. Przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu.
    Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny

    Formę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem.

    Piekarnik rozgrzać do 190', włożyć ciasto i piec 10 minut. Wyciągnąć, na podpieczonym rozsmarować budyń i ułożyć jabłka.

    Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować