Połączenie jabłek i budyniu jest dla mnie idealne. Tarta jest pyszna, nie jest za słodka więc można ją dosłodzić już na talerzu oprószając lekko cukrem pudrem.
Tarta z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem i cukrem pudrem przesiać na stolnicę.
Dodać żółtko, margarynę i śmietanę. Wszystko posiekać i zagnieść szybko ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Odstawić do lodówki na 0,5h.
2.Przygotować budyń wg. przepisu na opakowaniu.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny
Formę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej, wyłożyć nim formę i nakłuć widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 190', włożyć ciasto i piec 10 minut. Wyciągnąć, na podpieczonym rozsmarować budyń i ułożyć jabłka.
Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
Komentarze