Tarta z botwinką i bobem na razowym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

tarta inaczej

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl maki razowej Młynomag
    1 szkl maki pszennej
    200 g masła
    2 żółtka
    sól

    nadzienie
    3 pęczki botwinki
    3 ząbki czosnku
    2 cebule
    300 ml śmietany 18%
    3 jajka
    100 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    oregano
    majeranek
    2 łyżki oleju do smażenia

Tarta z botwinką i bobem na razowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać botwinkę i od czasu do czasu mieszać, kiedy zacznie puszczać soki, przykryć do podduszenia, na koniec odparować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
    Makę wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę o wym 23x33 lub 2 mniejsze. Podpiec ok 15 min w temp 200 st.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć botwinkę, Jajka rozmieszać ze śmietaną i startym żółtym serem, doprawić pieprzem majerankiem i oregano.
    Zalać śmietaną buraczki i wstawić do piekarnika na ok 30 min .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy