Tarta z Borówkami i Budyniem

4.49 (197 ocen)

  • 30 min

Pyszny, lekki deser.

  • 30 min

Składniki:

  • Kruchy spód:

    Składniki:

    125 g schłodzonego masła
    90 g cukru (0,4 szklanki)
    250 g mąki (1,5 szklanki)
    jajko
    szczypta soli

    Masa budyniowa:

    4 żółtka
    2 łyżki mąki
    0,5 szklanki cukru
    szklanka mleka
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z borówkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód:
    Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty-przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym ryżem lub fasolą. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy, zdejmujemy nasiona i dopiekamy jeszcze około 10 minut.

    Read more: http://slodkieslone.pl/page/3/#ixzz25UujdIS8
  • 2. Masa budyniowa:
    Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy utarte jajka i mąkę (stopniowo by nie zrobiły się grudki)-mieszamy energicznie. Możemy użyć blendera lub miksera jeśli będzie taka potrzeba. Gdy krem będzie już gładki wstawiamy go z powrotem na palnik i gotujemy około 3 minut.

    Na upieczony spód wylewamy krem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Gdy się upiecze posypujemy świeżą, dokładnie umytą borówką amerykańską.

    Read more: http://slodkieslone.pl/page/3/#ixzz25Uupxq4P
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować