250 g mąki tortowej
125 g masła
2 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
250 g borówek
250 ml śmietany 30% lub 36%
250 g serka mascapone
1 opakowanie cukru z wanilią
Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do mąki dodajemy cukier puder i cukier z wanilią. Mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, zagniatamy. Na koniec żółtka i zagniatamy. Ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (co najmniej 30 min.)
2.Ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pokrywamy papierem do pieczenia i obciażeniem (np. wysypujemy fasolę, ryż lub stare monety). Pieczemy ok. 15min. w 180 stopniach, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ok. 15 min.
3.Masa: Ubijamy śmietanę z cukrem, następnie dodajemy powoli serek mascapone i mieszamy delikatnie łyżką. Taką masę wykładamy na zimny spód tarty. Na wierzch wykładamy borówki lub inne owoce (np. maliny). Wkładamy do lodówki.
Porady
Ja zawsze robię podwójny spód do tarty i połowę ciasta przechowuje w zamrażalce.
Komentarze