Tarta z borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja pierwsza słodka tarta.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    125 g masła
    2 żółtka
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    250 g borówek
    250 ml śmietany 30% lub 36%
    250 g serka mascapone
    1 opakowanie cukru z wanilią

Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodajemy cukier puder i cukier z wanilią. Mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, zagniatamy. Na koniec żółtka i zagniatamy. Ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (co najmniej 30 min.)
  • 2. Ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pokrywamy papierem do pieczenia i obciażeniem (np. wysypujemy fasolę, ryż lub stare monety). Pieczemy ok. 15min. w 180 stopniach, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ok. 15 min.
  • 3. Masa: Ubijamy śmietanę z cukrem, następnie dodajemy powoli serek mascapone i mieszamy delikatnie łyżką. Taką masę wykładamy na zimny spód tarty. Na wierzch wykładamy borówki lub inne owoce (np. maliny). Wkładamy do lodówki.

Porady

Ja zawsze robię podwójny spód do tarty i połowę ciasta przechowuje w zamrażalce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy