Tarta z borówkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tarta na kruchym cieście ze śmietanowym kremem i pysznymi borówkami amerykańskimi ucieszy każdego łasucha.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki,
    100 g masła,
    1 jajko,
    2,5 łyżki cukru pudru,
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    250 ml śmietanki 30%,
    250 ml serka mascarpone,
    1/2 szklanki mleka,
    3 łyżki cukru pudru,
    3 łyżeczki żelatyny
    2 szklanki borówek amerykańskich

Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, cukier puder, masło i zagniatamy dokładnie ciasto. Formujemy z niego kulkę i schładzamy 20 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy spód i boki formy na tartę o średnicy 26 cm. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w osobnym garnku miksujemy mascarpone na gładką masę. Do masy śmietanowej stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder , wlewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Spód tarty wypełniamy masą śmietanową, a na wierzchu układamy świeże borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.

Komentarze

Podobne przepisy