Tarta z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, cukier puder, masło i zagniatamy dokładnie ciasto. Formujemy z niego kulkę i schładzamy 20 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy spód i boki formy na tartę o średnicy 26 cm. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C.Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w osobnym garnku miksujemy mascarpone na gładką masę. Do masy śmietanowej stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder , wlewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Spód tarty wypełniamy masą śmietanową, a na wierzchu układamy świeże borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Komentarze